Rabbits Ballooning
ballonvaartluchtballonballonvarenballooningcadeaubon

Rabbits Ballooning Team - Geschiedenis

dela ballon - bart 10 jaarHet begon allemaal op 26 juli 1992. We kwamen die ochtend terug thuis van een vakantie in Spanje en terwijl papa en mama Geeraerts de koffers uitpakten ging zoontje Bart eens kijken op de jumping die op de Weeën in Olen werd gehouden. Voor de kinderen was er een wedstrijd waarbij tekstballonnetjes moesten worden ingevuld bij striptekeningen. En Bart bleek een van de gelukkige winnaars. Thuis geloofden ze dit eerst niet, maar al gauw hadden ze door dat dit toch geen grap was. Tegen valavond was het verzamelen op het terrein en werd de Dela-ballon met piloot Luc Smeets klaargemaakt voor een ballonvaart over de Kempen. Omdat Bart als 10-jarige nogal bang was voor onbekende zaken dachten papa en mama dat ze hem nog voor het vertrek al wel terug uit de mand zouden moeten pakken, maar tot hun verbazing bleef "de kleine" heel rustig... Het werd ook een heel rustige vaart met een al even rustige landing, waarna Bart onmiddellijk liet weten: "Dit wil ik nog doen!".

En van toen had de ballonmicrobe Bart te pakken. Alles wat maar enigszins met ballonvaren had te maken begon hij te verzamelen: pins, stickers, certificaten, foto’s, krantenartikels, … en telkens wanneer een ballon overvloog sprong hij op zijn fietsje om hem te volgen en te gaan helpen bij het inpakken. Thuis zaten papa en mama vaak ongerust te wachten tot Bart weer eens te laat en in het donker thuis kwam. Bij veel wind moest er een heel eind gefietst worden, en dat was niet te doen, zodat papa en mama op den duur "verplicht" werden om met de auto mee te gaan jagen op ballonnen: op die manier kwam het hele gezin in contact met de ballonwereld.

oo-bvwUit interesse ging papa Guy zich verdiepen in de theorie van de ballonvaart. En uiteindelijk ging hij dan maar het examen doen om zijn kennis te testen, op dat moment zelfs zonder bedoeling om zelf te gaan ballonvaren. Maar van het een kwam het ander en we kochten een tweedehands ballon, de OO-BVW. Voor zijn praktische opleiding ging Guy naar Wallonië waar hij onder leiding van instructeur Patrick Libert het ballonvaren onder de knie kreeg. Op 7 oktober 1996 maakte Guy zijn eerste solovaart.

Eind 1997 werd de bvba Rabbits Ballooning opgericht voor het uitvoeren van ballonvaarten in opdracht van particulieren en bedrijven.

de grote en de kleine wespNa een tijdje was onze ballon aan vernieuwing toe. Hij werd volledig herbouwd in de kleuren geel-zwart. Op 15 juli 1999 maakte de vernieuwde ballon zijn eerste vaart en werd hij omwille van de kleuren tot "Wesp" gedoopt. Enkele jaren heeft Guy ook nog freelance gevaren voor een Nederlands ballonbedrijf waarbij hij vaarten uitvoerde voor Proximus, Virgin, Fujifilm, … maar na enige tijd werd dit stopgezet door de grote vraag naar ballonvaarten bij ons in de Kempen.

Omdat de vraag om mee te varen in de volgende jaren steeds maar groter werd besloten we een tweede luchtballon aan te kopen waarmee we 6 personen konden meenemen. We besloten dezelfde kleurcombinatie te gebruiken en de "Grote Wesp"was geboren.

Ondertussen nam ook zoon Bart de leerstof voor het theoretische examen ballonvaarder door en begon hij met zijn praktische opleiding. Op 27 juli 2002, tien jaar na zijn eerste ballonvaart als passagier, maakte hij met examinator François Schaut een geslaagde examenvaart. Nu konden onze twee wespen gelijktijdig de lucht in!

Funny Bunny op de meeting in Chamblay (F)Naast de gewone luchtballonnen zie je ook ballonnen met speciale vormen. Bart vond die van in het begin al fantastisch en legde een database aan, die uitgroeide tot een website waar al die ballonnen vermeld staan per land: www.specialshapes.nu. Deze website is inmiddels over de hele wereld gekend als dé referentie bij uitstek voor ballonnen met speciale vormen.

Het was altijd een droom om een eigen "special shape" te hebben en in 2005 werd dit gerealiseerd: op 23 juli werd onze "Funny Bunny" officieel voorgesteld tijdens de ballonmeeting in Olen. Ondertussen heeft hij al verschillende vaarten in binnen- en buitenland gemaakt, en is hij een graag geziene gast op ballonmeetings.

De Wesp en Grote Wesp werden na enkele jaren dienst vernieuwd en naast vader Guy en zoon Bart behaalde in 2009 ook schoonzoon Kevin zijn vergunning als ballonvaarder.

Onze cloudhopper, een eenpersoonsballonIn 2014 werd besloten om de commerciële activiteiten stop te zetten en werd de bvba vereffend. Met meer dan 2000 ballonvaarten hebben we gedurende 17 jaar duizenden passagiers laten genieten van het unieke avontuur van een ballonvaart.

Onder de naam "Rabbits Ballooning Team" beoefenen we sindsdien het ballonvaren weer uitsluitend als hobby, met onze "kleine" ballonnen, de Wesp en Funny Bunny.

In 2015 werd een ultralichte cloudhopper gekocht, een heel kleine ballon, zonder mand, waarbij de piloot op een stoeltje zit, met een gasfles achter de rug. Met deze ballon vestigde Bart begin 2016 een Belgisch afstandsrecord in zijn categorie.

Wereldrecordvaart over het Kanaal van Engeland naar FrankrijkOp 7 april 2017, na maandenlange planning, zijn onze piloten Bart en Guy er in geslaagd om met onze Funny Bunny, samen met 81 andere ballonnen, het Kanaal van Engeland naar Frankrijk over te steken: een nieuw wereldrecord, dat in het Guinness Book zal worden opgenomen.

In juli 2017 namen we deel aan de Mondial Air Ballons in het Franse Lorraine, bij Metz. Samen met de andere deelnemende ballonnen werden ook hier 2 nieuwe wereldrecords gevestigd.

Bart nam er op 28 juli met de cloudhopper deel aan "The Great Line" waarbij zoveel mogelijk ballonnen op een rij worden rechtgezet om dan gezamenlijk op te stijgen. Het vorige record stond op 433 ballonnen en werd gevestigd in 2015. Het nieuwe record bedraagt 456, en dat was een fantastisch gezicht!

Ook het record voor eenpersoonsballonnen werd scherper gesteld. Met 34 deelnemende cloudhoppers werd het vorige record met 5 ballonnen verbeterd.

wereldrecord in Metz/Chamblay (F)